Archive for Brev till makten

Spelreklam

 

Varje år lägger de svenska spelföretagen ut runt 1,2 miljarder på reklam för sina olika spelformer, vilket de självklart aldrig betalat om det inte genererat i ökat spelande. Frågan är dock om det är värt priset i människoliv?

Det har inte forskats specifikt kring spelproblem och reklam någonstans i världen utöver den 135 sidor långa studien om spelreklam som svenska FHI publicerat på sin hemsida. Där framkommer det som i mina ögon bara är logiskt, reklam har en inverkan på personer med spelproblem av olika grad, vare sig det är medvetet eller omedvetet.

Tex så påverkar reklamen genom att påminna om spel och därigenom neurologiskt sätta igång den beroendes triggers, eller genom att osagt lova den som jagar förluster att “det är din tur nu” och föreställa att det inte alls är någon större konst att vara den enda av miljoner som vinner jackpoten.

Självklart kan man inte i ett öppet samhälle med yttrandefrihet stoppa reklam för spel bara för att några få procent far illa på grund av att de har problem eller är anhöriga, men man måste ge dessa personer en ärlig chans genom skadereducering. Varningstexter som tar hål på de luftslott som hinns med att byggas upp under den korta reklamtiden eller en mer realistisk approach gentemot tittarna, ärlighet. Detta borde inte vara någon större svårighet att få till en överenskommelse mellan svenska aktörer för en mer etiskt och moralisk marknadsföring men vi måste samtidigt tänka på att utländska aktörer varje år lägger ut ännu mer pengar än den svenska på spelreklam riktad mot Sverige, trots att det är förbjudet enligt lotterilagen, och det är här jag tror att det största problemet kommer ligga och här krävs det lagar och regleringar!

Bilden förändras

I media har spelfrågan verkligen blommat upp det senaste året och fler och fler livsöden trycks upp svartà bokstäver på vita skärmar och papper.

Senaste historien läste jag i Borås tidning i en artikel om Mikael som precis fått hjälp för sitt spelberoende och som nu går ut och berättar om vägen ner i skiten. Det handlade aldrig om pengar utan att fly utanförskap och mobbing…

Jag hoppassatt att alla dessa fördomar om spelmissbrukare som pengatörstiga och oansvariga svindlare försvinner ju fler såna här historier kommer ut i tryck för det är på tiden. Vägen in i spelmissbruk kan vara exakt som vägen in i ett drogmissbruk, det handlar mer om en flykt från något än vad det handlar om något annat.

Artikeln tar även upp svårigheten att fånga upp spelberoende och detta är något som måste jobbas mera på, ungdomsspelandet har fördubblats och fler hamnar alltså i missbruk. Fler måste alltså jobba med uppfångandeverksamhet, behandling, förebyggande osv, enkel matematik!

Länk till artikeln

Omreglering

I och med den svenska regeringens vilja att omreglera spelmarknaden och ge licens till utländska spelaktörer att bedriva sin verksamhet lagligt i Sverige så vill jag bara säga att de bör och ska tänka till ordentligt kring förebyggande insatser mot spelmissbruk innan något träder i kraft. Om omregleringen blir av kommer garanterat spelandet att öka, eller som Italien att byta inriktning, hur som helst kommer fler att spela på nätet eftersom fler aktörer kommer att kriga om kunder i Svensk media och dessa personer kommer att vara ännu mer osynliga och svårare att fånga upp än de som spelar på tex Solvalla (inte för att någon i dagsläget fångar upp spelberoende men det hade varit önskvärt i ett bättre samhälle).

Innan man gladeligen tar in fler aktörer så ska defenitivt spelberoende likställas med substansberoende i socialtjänstlagen och fler resurser för att ta hand om befintliga och blivande spelberoende och spelmissbrukare tillhandahållas, enligt min åsikt!

Den Italienska spelkrisen

I Italien har spelandet ökat markant sen den ekonomiska krisen tillsammans med arbetslöshet. Spelmarknaden har omsatt runt 80 miljarder euro det senaste året vilket bara USA överträffar. Ungefär 10% av inkomsten hos en italiensk genomsnittsfamilj beräknas gå till spel om pengar bara det här året!

Nu har landets hälsominister Renato Balduzzi lagt ett förslag om att klassa spelberoende som en sjukdom för att personer med spelproblem ska kunna få statlig hjälp och fler insatser ska kunna sättas in i den statliga vården, eftersom detta på sikt kommer att bli ett stort socialt problem med större kostnader än vad spelandet bidrar till i statskassan.

Även landets Integritetsminister, Andrea Riccardi, har sett att något behövs göras och lobbar för nya regleringar av marknadsföring av spel, tex ska risken att hamna i ett missbruk tydligt framgå i reklam, ungefär som vi har i Sverige kring alkohol och tobak.

Jag önskar att Sveriges ministrar kunde ta spelproblemen i Sverige på samma allvar innan vi har samma situation här, det är alltid enklare och billigare att förebygga och reglera uppstånden av problem än att ta hand om de när de är i sin kulmen!

Här är en länk till ett nyhetsinslag om Italiens spelkris

 

Blickar mot Danmark

danmark_97246975

Spellicenser för utländska spelföretag har blivit hett omdiskuterat efter att Danmark införde licenssystem i landet, men skulle det verkligen fungera i Sverige?

Det som skulle vara positivt med ett licensystem för spel i Sverige är att Spelföretagen som redan har en andel av marknaden i Sverige skulle vara tvungna att betala skatt och följa våra lagar och riktlinjer. Men jag tror knappast att alla internet aktörer är intresserade av detta och alla skulle säkerligen inte kunna få licens på grund av olika orsaker.

Ett av de positiva resultaten i Danmarks nya spelpolitik är att en större del av skattepengarna som kommer från licenssystemet används till vård av spelmissbrukare, men för Sveriges del känns det som att först och främst staten borde visa mer engagemang och vilja att bidra till våra problemspelare innan de använder detta som ett argument för spellicenser.

Och varför skulle aktörerna vara intresserade av en licens när de ändå kan driva sin verksamhet över internet utan att behöva betala skatt? I Danmark sägs det att de kan strypa betalningar till aktörer utan licens samt blockera tillgången till dessa sidor men med tanke på det stora motståndet till ACTA, FRA osv, skulle detta vara ytterligare ett hot mot den fria viljan och yttrandefrihet som vi så starkt värderar.

Safe or sorry

Allmänheten i Sverige idag är väldigt ambivalent i spelproblemsfrågan, många vet eller anser inte att det finns, eller tycker att de som får problem är svaga individer utan karaktär. Eftersom spel i allmänhet, alltså både spel om pengar och spel för nöje (tex data och tv-spel) faktiskt utgör en risk att utveckla problem tycker jag att det är konstigt att staten eller andra organisationer inte gör mer för att uppmärksamma folk om detta.

Kampanjer mot andra folkhälsorelaterade problem som rökning, alkohol och droger satsas det stora resurser på och ett exempel på detta är IQ kampanjen mot alkoholkonsumtion bland unga som blivit väldigt uppmärksammad och lyckad. Så varför inte en liknande kampanj mot spelande bland unga?

Kanada har satsat stort på spelproblematiken i landet och driver en kampanj som heter “safe or sorry”. De har en snygg hemsida som gör att man tar till sig budskapet och det finns mycket information, tester osv. Jag tycker att Sverige borde ta efter detta och göra något liknande snarast.

Länk till- safe or sorry

Lagligt spel

bandit

Lotteriinspektionen har dragit igång en ny kampanj, Lagligt spel, på tryggtspel.se.

Först tänkte jag att, ja äntligen lite reaktion och handling! Men efter att ha läst igenom vad som står på sidan så insåg jag ganska snabbt om att hela kampanjen, i alla fall som den ser ut idag (och igår), handlar om att försköna bilden av de “lagliga spelmaskinerna”, alltså svenska spels Vegas maskiner.

Hela sidan handlar egentligen om hur bra Vegasmaskinerna är jämfört med olagliga maskiner. Det är ju både fint och naivt av er att tro att spelare ska ta sitt “samhällsansvar” genom att endast spela på lagliga maskiner för att ni informerar så fint om fördelar och nackdelar med lagliga vs olagliga maskiner. Vad som är fakta däremot är att en person inte riskerar några rättsliga påföljder genom att spela på dessa olagliga maskiner. Tror ni dessutom att folk på fyllan ska ta hänsyn till om en maskin är märkt till Vegas eller inte?

Jag tycker att ni ska sopa framför er egen dörr, eller i det här fallet, Svenska spels dörr, innan ni går ut med en kampanj vinklad på det här sättet. Den spelform som skapar/är inkörsport för flest spelmissbrukare/beroende ÄR de fullt lagliga Vegasmaskinerna hur mycket de än bidrar till idrottsföreningar, eller “bara” har 500 kr som högsta vinst.

Nu när jag ändå är igång, varför försvarar man hela tiden den statliga spelindustrin med att överskottet går till idrott, låt mig ge en ny vinkling på det. Hur är det för de ca 75.000 barn som inte kan delta i idrottsaktiviteter på grund av att mamma/pappa inte har råd med avgift/utrustning/etc för att de spelar bort hela hushållskassan? Och hur vore det om man tog sitt samhällsansvar genom att bidra direkt till föreningarna istället för att göra det genom en lott där endast en del av pengarna går till ändamålet, för det är ju samhällsansvar lotteriinspektionen vill att vi ska ta när vi står i valet- Laglig vs olaglig maskin…

 

 

Vegaskritik igen…

Varför har svenska spel inte gjort så att man måste läsa av ett spelkort innan man kan spela på Vegasmaskinerna?, då hade det varit svårare för minderåriga att kunna spela.

Det finns faktiskt ett svar på detta och det är att det kostar för mycket pengar att modda om maskinerna och det blir jättejobbigt för svenska spel, frågan är varför de inte gjorde det när de ändå bytte maskiner från Jack vegas till Vegas för några år sedan?… Kanske kunde de ta en del av den jättesumma de drar in på spelberoende varje år och åtgärda detta?

Snevridet…

I Sverige finns ca 500.000 personer som missbrukar alkohol, läkemede, droger och dopingpreparat, på dessa satsas ungefär 16,5 miljarder kronor per år, vilket är på tok för lite för att alla ska kunna få den hjälpen de behöver.

Sedan finns det 170.000 problemspelare/spelberoende/spelmissbrukare på vilka det satsas ca 28 miljoner kronor per år. Om 16,5 miljarder inte räcker till 500.000 missbrukare och beroende, hur ska det då gå för de 170.000 missbrukare och beroende som får 28 miljoner? Något att fundera på för politikerna kanske?

Anitra Steen kom igen då!

250px-Royal_Wedding_Stockholm_2010-Konserthuset-346

Jag tycker att det är lite intressant att en och samma person som under många år varit VD för systembolaget nu är ordförande i Svenska spel, eller det kanske inte är så konstigt, båda dessa bolag har många trasiga liv på samvetet.

Om Anitra Steen har något samvete att försöka reducera och hindra dessa skador som uppstår eller om hon som de flesta på den här nivån (med en pension på 1,2 miljoner per år +?) endast tänker på att maximera vinsterna har jag ingen aning om, men jag hoppas att hon har ett hjärta som slår för något mer än pengar, för alla dessa barn som drabbas av de vuxnas alkohol/spelmissbruk, och någon dag (helst snart) slår näven i bordet där i styrelserummet och säger att nu får det fan vara nog med minderårigt spelande, vegas-maskiner, orealistisk spelreklam och annat tjafs.

Och du Anitra?, du kan gärna lägga som förslag på nästa styrelsemöte att en större procent av den otroliga summan som problemspelare och spelberoende bidrar med till ert lilla bolag ska användas till att driva behandlingshem för dessa personer, stöd för deras anhöriga och forskning.