Archive for Visste du att…

Spelreklam

 

Varje år lägger de svenska spelföretagen ut runt 1,2 miljarder på reklam för sina olika spelformer, vilket de självklart aldrig betalat om det inte genererat i ökat spelande. Frågan är dock om det är värt priset i människoliv?

Det har inte forskats specifikt kring spelproblem och reklam någonstans i världen utöver den 135 sidor långa studien om spelreklam som svenska FHI publicerat på sin hemsida. Där framkommer det som i mina ögon bara är logiskt, reklam har en inverkan på personer med spelproblem av olika grad, vare sig det är medvetet eller omedvetet.

Tex så påverkar reklamen genom att påminna om spel och därigenom neurologiskt sätta igång den beroendes triggers, eller genom att osagt lova den som jagar förluster att “det är din tur nu” och föreställa att det inte alls är någon större konst att vara den enda av miljoner som vinner jackpoten.

Självklart kan man inte i ett öppet samhälle med yttrandefrihet stoppa reklam för spel bara för att några få procent far illa på grund av att de har problem eller är anhöriga, men man måste ge dessa personer en ärlig chans genom skadereducering. Varningstexter som tar hål på de luftslott som hinns med att byggas upp under den korta reklamtiden eller en mer realistisk approach gentemot tittarna, ärlighet. Detta borde inte vara någon större svårighet att få till en överenskommelse mellan svenska aktörer för en mer etiskt och moralisk marknadsföring men vi måste samtidigt tänka på att utländska aktörer varje år lägger ut ännu mer pengar än den svenska på spelreklam riktad mot Sverige, trots att det är förbjudet enligt lotterilagen, och det är här jag tror att det största problemet kommer ligga och här krävs det lagar och regleringar!

Bilden förändras

I media har spelfrågan verkligen blommat upp det senaste året och fler och fler livsöden trycks upp svartà bokstäver på vita skärmar och papper.

Senaste historien läste jag i Borås tidning i en artikel om Mikael som precis fått hjälp för sitt spelberoende och som nu går ut och berättar om vägen ner i skiten. Det handlade aldrig om pengar utan att fly utanförskap och mobbing…

Jag hoppassatt att alla dessa fördomar om spelmissbrukare som pengatörstiga och oansvariga svindlare försvinner ju fler såna här historier kommer ut i tryck för det är på tiden. Vägen in i spelmissbruk kan vara exakt som vägen in i ett drogmissbruk, det handlar mer om en flykt från något än vad det handlar om något annat.

Artikeln tar även upp svårigheten att fånga upp spelberoende och detta är något som måste jobbas mera på, ungdomsspelandet har fördubblats och fler hamnar alltså i missbruk. Fler måste alltså jobba med uppfångandeverksamhet, behandling, förebyggande osv, enkel matematik!

Länk till artikeln

Den Italienska spelkrisen

I Italien har spelandet ökat markant sen den ekonomiska krisen tillsammans med arbetslöshet. Spelmarknaden har omsatt runt 80 miljarder euro det senaste året vilket bara USA överträffar. Ungefär 10% av inkomsten hos en italiensk genomsnittsfamilj beräknas gå till spel om pengar bara det här året!

Nu har landets hälsominister Renato Balduzzi lagt ett förslag om att klassa spelberoende som en sjukdom för att personer med spelproblem ska kunna få statlig hjälp och fler insatser ska kunna sättas in i den statliga vården, eftersom detta på sikt kommer att bli ett stort socialt problem med större kostnader än vad spelandet bidrar till i statskassan.

Även landets Integritetsminister, Andrea Riccardi, har sett att något behövs göras och lobbar för nya regleringar av marknadsföring av spel, tex ska risken att hamna i ett missbruk tydligt framgå i reklam, ungefär som vi har i Sverige kring alkohol och tobak.

Jag önskar att Sveriges ministrar kunde ta spelproblemen i Sverige på samma allvar innan vi har samma situation här, det är alltid enklare och billigare att förebygga och reglera uppstånden av problem än att ta hand om de när de är i sin kulmen!

Här är en länk till ett nyhetsinslag om Italiens spelkris

 

Spelmissbruk, likheter och skillnader med andra missbruk

I takt med att spelmissbruk officiellt börjar erkännas som likställt med substansmissbruk har forskarna även kommit fram till likheter och skillnader mellan just dessa. Stödlinjen.se´s Håkan Wall föreläste för oss om detta på vårt första seminarium om spelmissbruk i Linköping.

Likheter-

  • Abstinens- precis som en substansmissbrukare får spelmissbrukaren olika symtom på abstinens, både psykiska och fysiska, när denne inte spelar tex rastlöshet, irritation och hjärtklappning.
  • Upptagenhet- Spelandet tar upp tid både aktivt och i tankarna hos en spelmissbrukare, man planerar hur man ska få möjlighet att spela, hur och på vad man ska spela osv.
  • Tolerans- För att få ut en stimulerande effekt av spelandet måste till slut spelmissbrukaren hela tiden öka insatser och lägga ner mer tid på spelandet.
  • Kontrollförlust- Trots att spelmissbrukaren vet om sitt problem och dess konsekvenser kan denne inte sluta eller kontrollera sitt spelande.

Skillnaden i stort från andra missbruk är-

  • Jakten på förluster- Spelmissbrukaren är ofta benägen att mer eller mindre maniskt jaga pengar som denne förlorat, man vill vinna tillbaka de pengar man förlorat till varje pris och det är ofta här de stora ekonomiska problemen börjar.

Insatser mot spelberoende i Tasmanien

På den Autralienska ön Tasmanien har myndigheten lagt ett förslag till att ta bort stolarna från casinots spelmaskiner, eftersom man tror att det kommer att minska spelmissbruket, vilket jag tycker är en ganska intressant insats.

Även om det inte är en speciellt offensiv insats så kan det underlätta för personer som har svårt att sluta spelet vid maskinen även om tanken var så från början och sitter man ner kan man hålla på ännu längre än om man står upp. Det kan även hindra allt för berusade personer att spela omdömeslöst, om de är så pass fulla att de har svårt att stå. Enda problemet är att det skulle bli en diskriminering mot funktionshindrade och äldre att inte tillhandahålla stolar.

Frågan är om det skulle fungera på våra svenska krogmaskiner? Det skulle nog vara alltför lätt att ta en stol från baren, som är i lagom höjd, att sätta sig på om orken eller alkoholnivån inte tillåter.

Ålderskoll?

Idag i DN läser jag att UNF (ungdomens nykterhetsförbund) gjort en ålderskontroll gällande alkoholförsäljnng på ett antal krogar i Stockholm. Sex av åtta sålde alkohol till minderåriga!

Min spontana tanke blir självklart, hur många under 18 kommer då undan med att spela? Om man har så pass dålig koll på folket man säljer någonting face to face, hur bra koll har man då på någon som står i en annan del av rummet? Är det ens rimligt att spel om pengar förekommer i sådan verksamhet? Inte enligt mig i alla fall…

Länk till artikel

Lagligt spel

bandit

Lotteriinspektionen har dragit igång en ny kampanj, Lagligt spel, på tryggtspel.se.

Först tänkte jag att, ja äntligen lite reaktion och handling! Men efter att ha läst igenom vad som står på sidan så insåg jag ganska snabbt om att hela kampanjen, i alla fall som den ser ut idag (och igår), handlar om att försköna bilden av de “lagliga spelmaskinerna”, alltså svenska spels Vegas maskiner.

Hela sidan handlar egentligen om hur bra Vegasmaskinerna är jämfört med olagliga maskiner. Det är ju både fint och naivt av er att tro att spelare ska ta sitt “samhällsansvar” genom att endast spela på lagliga maskiner för att ni informerar så fint om fördelar och nackdelar med lagliga vs olagliga maskiner. Vad som är fakta däremot är att en person inte riskerar några rättsliga påföljder genom att spela på dessa olagliga maskiner. Tror ni dessutom att folk på fyllan ska ta hänsyn till om en maskin är märkt till Vegas eller inte?

Jag tycker att ni ska sopa framför er egen dörr, eller i det här fallet, Svenska spels dörr, innan ni går ut med en kampanj vinklad på det här sättet. Den spelform som skapar/är inkörsport för flest spelmissbrukare/beroende ÄR de fullt lagliga Vegasmaskinerna hur mycket de än bidrar till idrottsföreningar, eller “bara” har 500 kr som högsta vinst.

Nu när jag ändå är igång, varför försvarar man hela tiden den statliga spelindustrin med att överskottet går till idrott, låt mig ge en ny vinkling på det. Hur är det för de ca 75.000 barn som inte kan delta i idrottsaktiviteter på grund av att mamma/pappa inte har råd med avgift/utrustning/etc för att de spelar bort hela hushållskassan? Och hur vore det om man tog sitt samhällsansvar genom att bidra direkt till föreningarna istället för att göra det genom en lott där endast en del av pengarna går till ändamålet, för det är ju samhällsansvar lotteriinspektionen vill att vi ska ta när vi står i valet- Laglig vs olaglig maskin…

 

 

Felriktade kontroller

År 2011 gjordes 3500 provköp hos spelombud och lotteriombud av Svenska spel för att kontrollera att alla följde åldersgränserna. 74 av 911 kontrollerade blev avstängda eftersom de inte följt bestämmelserna.

Jag hittar ingen som helst information om att man genomfört kontroller i liknande skala när det gäller Vegasmaskinerna.

Även om det är bra att Svenska spel tar ansvar och kontrollerar att lagen följs men ibland känns det lite felriktat, den ökade kontrollen 2011 berodde på att man året innan infört 18 årsgräns på lotter. Om vi jämför risken i att hamna i ett spelmissbruk om man selar på en trisslott med att spela på en enarmad bandit så har vi nog oss alla ganska klart för oss vilken som leder matchen…

Så varför har man inte samma kontroller av Vegasmaskinerna när man vet att det är de som är Svenska spels farligaste spelform där flest hamnar i missbruk?

Illegala spelmaskiner

Illegala spelmaskiner drar in flera miljarder kronor per år enligt lotteriinspektionen. En enda maskin tjänar in en hel årslön åt restaurangägaren varje år. Trots att de är ett stort problem görs inga större insatser för att få bort dom, restaurangerna får en varning och skyller antingen på leverantören eller flyttar på maskinen. Beslagtas en maskin av polisen står där en ny dagen därpå. Böter gör ingen större skillnad med tanke på vad man tjänat på maskinen och något fall som lett till fängelsestraff har jag inte lyckats hitta.

Varför inte skriva in i lagen att om man bedriver olaglig spelverksamhet så ryker serveringstillståndet? Det håller ju i alla fall många restauranger och andra krogverksamheter borta från att sälja svartsprit, och de som ändå gör det går ofta i konkurs när de upptäcks, även om det bara handlar om en flaska. Någon liknande konsekvens behövs när det gäller de illegala maskinerna för om det gynnar verksamheten mer än det hotar kommer de alltid att finnas i ett överflöd.

Besök på kolmårdens behandlingshem och lotteriet om behandling för spelmissbrukare

KOLMRD~1

I fredags var jag och min kollega på besök på Kolmårdens behandlingshem, efter en ofrivillig sightseing på kolmårdens anstalt mm efter att båda telefonerna tagit paus mitt i väghittandet, trots detta kom vi fram inte allt för sent och hade ett långt trevligt samtal med Karin som jobbar som behandlare där.

Ett av våra samtalsämnen kretsade kring temat spelmissbrukares rätt till behandling. Trots att det finns över 100.000 spelmissbrukare så är det ingen kö till de behandlingshem som finns, de två enda behandlingshemmen som helt inriktar sig på spelmissbruk/beroende med sammanlagt ca 20 platser. De flesta som får behandling på Kolmårdens behandlingshem får det som kontraktsvård istället för fängelsestraff i de fall där det bevisats att brottet har med ett spelmissbruk att göra, vilket beror helt på vilken inställning åklagaren har. De som får behandling har en återfallsstatistik på ca 40% vilket är otroligt bra om man jämför med statistik från behandlingshem med annan inriktning. Vilken återfallsstatistik som råder för spelmissbrukare efter ett fängelsestraff vet jag inte men jag gissar att det ligger på 99%, minst… Det är ju jävligt tråkigt att det är ett lotteri som ska avgöra om man har rätt till behandling eller inte, för vilka får välja sin åklagare själv?

Varför går så mycket pengar till forskning om spelberoende min nästan inget till behandling? Behövs det verkligen utredas om spelberoende/missbruk är ett problem, när det redan finns statistik och med den återfallsstatistik som finns från spelbehandlingshemmen behövs det knappast heller forskas i vilken metod som fungerar bäst, speciellt inte när det finns så många i ett aktivt missbruk som behöver hjälp.

Jag återkommer om ett lite mer ingående inlägg om Kolmårdens behandlingshem inom kort…