Archive for February 2012

Illegala spelmaskiner

Illegala spelmaskiner drar in flera miljarder kronor per år enligt lotteriinspektionen. En enda maskin tjänar in en hel årslön åt restaurangägaren varje år. Trots att de är ett stort problem görs inga större insatser för att få bort dom, restaurangerna får en varning och skyller antingen på leverantören eller flyttar på maskinen. Beslagtas en maskin av polisen står där en ny dagen därpå. Böter gör ingen större skillnad med tanke på vad man tjänat på maskinen och något fall som lett till fängelsestraff har jag inte lyckats hitta.

Varför inte skriva in i lagen att om man bedriver olaglig spelverksamhet så ryker serveringstillståndet? Det håller ju i alla fall många restauranger och andra krogverksamheter borta från att sälja svartsprit, och de som ändå gör det går ofta i konkurs när de upptäcks, även om det bara handlar om en flaska. Någon liknande konsekvens behövs när det gäller de illegala maskinerna för om det gynnar verksamheten mer än det hotar kommer de alltid att finnas i ett överflöd.

Besök på kolmårdens behandlingshem och lotteriet om behandling för spelmissbrukare

KOLMRD~1

I fredags var jag och min kollega på besök på Kolmårdens behandlingshem, efter en ofrivillig sightseing på kolmårdens anstalt mm efter att båda telefonerna tagit paus mitt i väghittandet, trots detta kom vi fram inte allt för sent och hade ett långt trevligt samtal med Karin som jobbar som behandlare där.

Ett av våra samtalsämnen kretsade kring temat spelmissbrukares rätt till behandling. Trots att det finns över 100.000 spelmissbrukare så är det ingen kö till de behandlingshem som finns, de två enda behandlingshemmen som helt inriktar sig på spelmissbruk/beroende med sammanlagt ca 20 platser. De flesta som får behandling på Kolmårdens behandlingshem får det som kontraktsvård istället för fängelsestraff i de fall där det bevisats att brottet har med ett spelmissbruk att göra, vilket beror helt på vilken inställning åklagaren har. De som får behandling har en återfallsstatistik på ca 40% vilket är otroligt bra om man jämför med statistik från behandlingshem med annan inriktning. Vilken återfallsstatistik som råder för spelmissbrukare efter ett fängelsestraff vet jag inte men jag gissar att det ligger på 99%, minst… Det är ju jävligt tråkigt att det är ett lotteri som ska avgöra om man har rätt till behandling eller inte, för vilka får välja sin åklagare själv?

Varför går så mycket pengar till forskning om spelberoende min nästan inget till behandling? Behövs det verkligen utredas om spelberoende/missbruk är ett problem, när det redan finns statistik och med den återfallsstatistik som finns från spelbehandlingshemmen behövs det knappast heller forskas i vilken metod som fungerar bäst, speciellt inte när det finns så många i ett aktivt missbruk som behöver hjälp.

Jag återkommer om ett lite mer ingående inlägg om Kolmårdens behandlingshem inom kort…

 

Berusad av bingo

“Men vet du vad, det enda jag kan säga om bingo är att det får mig att glömma bort allt annat”- citat av en fd elithockeyspelare i USA, som följs i dokumentären- Berusad av bingo, som jag lagt upp en länk till här. Det här är en av de bästa dokumentärerna jag sett om missbruk!

Länk till -Berusad av bingo

 

Vegaskritik igen…

Varför har svenska spel inte gjort så att man måste läsa av ett spelkort innan man kan spela på Vegasmaskinerna?, då hade det varit svårare för minderåriga att kunna spela.

Det finns faktiskt ett svar på detta och det är att det kostar för mycket pengar att modda om maskinerna och det blir jättejobbigt för svenska spel, frågan är varför de inte gjorde det när de ändå bytte maskiner från Jack vegas till Vegas för några år sedan?… Kanske kunde de ta en del av den jättesumma de drar in på spelberoende varje år och åtgärda detta?

Gambling and gamers

Casino-Gambling-Online-Poker

Hade ett intressant samtal med Thomas Nilsson från spelinstitutet och vi kom bland annat in på relationen mellan gambling-industrin och gamer-industrin och deras gemensamma framtid. Hur kommer dessa två industrier att samarbeta och påverka varandra och har de kanske redan börjat? Ja, när Svenska spel skulle utveckla bla sin online-poker anlitade man dataspelsutvecklare för att få till en så bra interaktiv och realistisk spelupplevelse som möjligt. Och på de internationella spelsidorna på nätet överträffar de varandra i grafik, spelupplevelse och underhållning både vad gäller poker och annat spel. Jag tror vi kan vänta oss ett äktenskap mellan gamer och gamblingvärlden inom en snar framtid, för de har allt att vinna av varandra. Men vilka kommer att förlora?

Nu kommer vi till baksidan av denna kärlekshistoria, för vad händer om man kombinerar den perfekta verklighetsflykten med spänningen i spelet om pengar, jo en interaktiv drog som kommer att förstöra livet för otroligt många människor…

Snevridet…

I Sverige finns ca 500.000 personer som missbrukar alkohol, läkemede, droger och dopingpreparat, på dessa satsas ungefär 16,5 miljarder kronor per år, vilket är på tok för lite för att alla ska kunna få den hjälpen de behöver.

Sedan finns det 170.000 problemspelare/spelberoende/spelmissbrukare på vilka det satsas ca 28 miljoner kronor per år. Om 16,5 miljarder inte räcker till 500.000 missbrukare och beroende, hur ska det då gå för de 170.000 missbrukare och beroende som får 28 miljoner? Något att fundera på för politikerna kanske?

Anitra Steen kom igen då!

250px-Royal_Wedding_Stockholm_2010-Konserthuset-346

Jag tycker att det är lite intressant att en och samma person som under många år varit VD för systembolaget nu är ordförande i Svenska spel, eller det kanske inte är så konstigt, båda dessa bolag har många trasiga liv på samvetet.

Om Anitra Steen har något samvete att försöka reducera och hindra dessa skador som uppstår eller om hon som de flesta på den här nivån (med en pension på 1,2 miljoner per år +?) endast tänker på att maximera vinsterna har jag ingen aning om, men jag hoppas att hon har ett hjärta som slår för något mer än pengar, för alla dessa barn som drabbas av de vuxnas alkohol/spelmissbruk, och någon dag (helst snart) slår näven i bordet där i styrelserummet och säger att nu får det fan vara nog med minderårigt spelande, vegas-maskiner, orealistisk spelreklam och annat tjafs.

Och du Anitra?, du kan gärna lägga som förslag på nästa styrelsemöte att en större procent av den otroliga summan som problemspelare och spelberoende bidrar med till ert lilla bolag ska användas till att driva behandlingshem för dessa personer, stöd för deras anhöriga och forskning.

Sevärd intervju från tv4 play

Hittade ett klipp från tv4´s- Efter tio, på tv4 play, där Malou von Sivers intervjuar beteendeläkaren Christer som själv fastnade i ett 15 år långt spelmissbruk som slutade med ett fängelsestraff. Mycket bra, se det!

Länk till klippet på tv4 play!

 

Spelandet har minskat men inte problemen

Enligt siffror från 2009 (FHI) har det totala spelandet i sverige minskat från 88 till 70 procent. Trots minskningen så har antalet problemspelare inte minskat och den totala omsättningen i spel har till och med ökat. Något annat som ökat är också spelandet och problemen bland både pojkar/flickor 16-17 och unga män 18-24. Var femte pojke mellan 16-17 år har spelat på en Vegas maskin det senaste året…

Enligt mig känns det som att det är dags att på allvar börja ifrågasätta Svenska spels utplacering av Vegas maskiner i krogmiljö, eftersom det uppenbarligen inte fungerar att hålla 18 års gränsen. Ni kan lita på att vi på “Med livet som insats” kommer att återkomma om detta.

Felcentrerade insatser

Är du spelberoende har du störst chans att få specialanpassad hjälp om du bor i en storstad. I tex Stockholm finns väl utvecklade behandlingar kopplade till beroendecenter och här i Östergötland har vi de enda spelbehandlingshemmen i Sverige varav ett av de, Game Over i Linköping, också bedriver öppenvård. Men hu blir det för de som inte bor i dessa städer? Får man inte behandling beviljad av landstinget eller har turen att ens arbetsgivare ställer upp med finansiering så kan det bli väldigt svårt att få någon proffersionell hjälp. Den nya trenden är att behandla via internet och det kanske fungerar för en del men fungerar det för de som förlorat för mycket, de som förlorat stöttning från familj och vänner på grund av att man bränt av de banden alltför många gånger, för de som tappat tron på sig själva och behöver någon som är fysiskt närvarande i behandlingssynpunkt? Återigen vill jag koppla de resurser som ges till andra beroenden på många gånger fler orter än de hjälpinsatser som erbjuds spelberoende, ett vetenskapligt likställt beroende som inte alls ges samma uppmärksamhet, varför?