Archive for March 2012

Möte med Svenska spel

Idag hade Med livet som insats, möte med Zenita Strandänger, CSR-chef och Torbjörn Forsström chef för utveckling VLT på Svenska spel. Eftersom båda två håller på med ansvarsfrågor mötte vi inga större motsättningar i våra respektive åsikter och mötet var väldigt givande.

Vi diskuterade bland annat kombinationen av spelmaskiner och alkohol samt politikernas passivitetsproblem till spelproblemsfrågan.

Vi känner oss väl bemötta trots vår emellanåt hårda kritik (vilket vi självklart inte kommer att sluta med) och jag ser fram emot att se vilket resultat den kommande möjligheten att spela med spelkort på Vegasmaskinerna har på spelmissbruket, självklart kommer det inte att ha någon större inverkan på minderårigt spelande men det kanske räddar några liv. Minderårigt spelande var ett av våra största samtalsämnen och Torbjörn var noga med att framhålla att Svenska spel regelbundet gör kontroller på ombud för spelmaskiner och att de har bra resultat i sina mätningar.

Internetspelens smutsiga bransch

På internet råder som alltid anarki och det kommer troligen att fortsätta så oavsett ACTA, FRA och andra försök från statens sida att få kontroll.

Eftersom vi har ett statligt spelmonopol i Sverige så är det heller (egentligen) inte tillåtet för utländska företag att bedriva penningspelverksamhet i landet, men man kan inte hindra svenskar från att spela på utländska sidor på nätet precis som man inte kan hindra (de flesta) svenskar från att åka till Las Vegas. Tyvärr gör detta att dessa bolag inte heller betalar skatt, följer vår lagstiftning osv. Så hur skyddar vi oss från detta, hur tänker staten skydda oss från detta?

Jag har tyvärr inget svar men jag vet att inom internetspel är det ca 5% av spelarna som står för 90% av vinsten (gissa vilka det kan vara!). En annan sanning är att de vet om att de tjänar pengar på andra människors lidande, vilket i och för sig många branscher har som affärsidé, men här är vinsten skandalöst kolossal. I ett fall som uppmärsammades i Norge för några år sedan spelade en norsk spelmissbrukande man bort flera miljoner, och när han försökte sluta hörde spelföretaget av sig och erbjöd honom 30.000 nkr om han bara fortsatte spela. Efter detta har det pågått en debatt i både Norge och Finland angående en ny lagstiftning där banken ska kunna spärra överföringar för att kunna hindra och upptäcka spelmissbruk innan allt är förlorat.

Spelakademiens Barometer

AnitraSteen_small

Jag kollade igenom spelakademins hemsida nu på morgonen och hittade deras barometer. För er som inte vet vad spelakademin är så är det en konferens som hålls en gång om året på gotland för Sveriges spelindustrielit.

Åter igen till barometern. Deltagarna har svarat på ett antal frågor och en av frågorna var- Vilket är det roligaste spelet? Resultatet blev-

Trav/sportspel: 28%

Lotter/nummerspel: 22%

Vegas: 3%

Kasino/poker: 13%

Sällskapsspel: 33%

Ursäkta att jag hakat upp mig på det här ämnet men jag måste bara… Med tanke på resulötatet i Spelakademins barometer, hur kommer det sig att Svenska spels kassako nr 1, Vegas, hamnar på ynka 3%? Kan det ha att göra med att spelindustrins elit bor i de socioekonomsikt underlägsna områden som maskinerna placeras ut i? Eller har det att göra med att de som främst spelar på dessa maskiner inte har någon högre utbildning och ofta är lågavlönade, vilket större delen av konferensdeltagarna med säkerhet inte är. En sak som är säker är dock att en stor del av dessa deltagares löner betalas med pengar från personer med problem, missbruk och beroende. Den enes död…

medicin och spelberoende

På olika håll i världen forskas det om möjliga mediciner för spelmissbruk. De har till och med kommit fram till att en medicin som används inom behandling för Parkinsons sjukdom faktiskt kan framkalla spelmissbruk…

Något som det har skrivits om här i sverige är att mediciner som ska förhindra att alkoholister dricker också ska kunna hjälpa spelmissbrukare eftersom det är liknande receptorer i hjärnan som påverkas hos personer oavsett alkohol eller spelberoende.

Frågan är vad som kommer hända om det lanseras en medicin som fungerar somm ett spelets antabus. Kommer man likt annan missbruksvård att försöka spara så mycket pengar som möjligt och kasta ut mediciner, eller kommer man att använda medicinen som ett första steg och sedan fokusera på kärnan i problemet istället för att endast medicinera bort symtomen? Jag hoppas egentligen att all missbruksvård i Sverige faktiskt börjar se framåt och på alternativ som faktiskt kan hjälpa människor att bli helt fria från sina demoner.

Skammen i missbruket

Något jag har märkt sedan jag började arbeta med det här projektet är att det verkar finnas en större skam över att vara spelmissbrukare än tex alkohol och drogmissbrukare. Det är extremt få som söker hjälp och för många går det så långt att det slutar med ett fängelsestraff. Säkert är det så att för en substansmissbrukare avslöjar ofta substansen missbruket för omgivningen, i alla fall den närmaste och man tvingas ta tag i problemet på ett eller annat sätt. Spel luktar inte, gör inte ögonen röda och är inte sinnesförändrande på samma sätt som tex alkohol eller hasch, men det ger likväl ett beroende. Ett beroende som inte syns…

Jag har träffat på många substansmissbrukare i mitt liv eftersom jag själv varit en och för många har det varit svårt att få hjälp för sitt missbruk, man möts med tvivel och i situationen orimliga krav, speciellt i vuxen ålder. Jag kan då tänka mig att en spelmissbrukare som egentligen inte kan visa upp något mer än kanske ev skulder och söndertrasade relationer inte ens vill sätta sig i situationen att bli ratad hjälp. När skammen över att ha tappat kontrollen redan är så stor är ett nej till hjälp inget man vill få slängt i ansiktet, då spelar man hellre säkert och fortsätter med det enda som får en att koppla bort den bittra verkligheten.

Om spelberoende blev klassat som beroende i socialtjänstlagen skulle staten vara skyldig att erbjuda hjälp, och säkerligen skulle fler då våga söka hjälp. Mer pengar skulle gå till behandling, det skulle finnas fler behandlingsplatser och anhöriga skulle också få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Vi har blundat för de spelberoende länge nog, det är dags att göra något aktivt!

 

Spelberoende och diagnostisering

41bPWpaY2PL._SL500_AA300_

För tillfället diagnostiseras spelberoende som en impulskontrollstörning enligt diagnostiserings-manualen DSM-IV som används inom psykiatrin. När den nya upplagan DSM-V kommer ut i maj 2013 kommer förhoppningsvis spelberoende att klassificeras som just ett beroende.

Detta skulle betyda mycket för den situation som idag finns runt spelmissbruk eftersom det kommer att generera i större insatser, speciellt kommer det generera ett krav på att spelberoende införs som ett beroende i socialtjänstlagen.

Vem ser barnen?

Som med alla missbruk drabbas barnen runt en spelmissbrukare hårt. De får växa upp med lögner, frånvaro, bråk, utanförskap, fattigdom mm. Mycket av livet för en missbrukares barn kretsar runt att försöka dölja problemen som finns hemma, och hur ska man då samtidigt klara av att skaffa sig en utbildning? Många av dessa barn kommer själva att växa upp till missbrukare eftersom de lärt sig att hantera problem på samma sätt som sina föräldrar.

Eftersom kommuner och landsting ännu inte är skyldiga att hjälpa spelmissbrukare finns det heller ingen ordentlig hjälp för barnen, som också de behöver hjälp och stöd. För barn till alkoholister och narkomaner finns grupper, terapi osv som tillhandahålls av staten men spelmissbrukarbarnen får i bästa fall förlita sig till ideella självhjälpsorganisationer. Jag tror också att den allmänna inställningen till just spelmissbruk förvärrar situationen för dessa barn. I och med att spelmissbrukare får enligt många “skylla sig själva” blir problematiken inte legetim…  

Jag hoppas att spelmissbruk/beroende inom kort kommer med i socialtjänstlagen så att även dessa barn får en chans till en bättre framtid och jag hoppas att vi med projektet- “Med livet som insats” kan hjälpa till att förändra synen och inställningen till spelmissbruk även hos allmänheten.

Spelmissbruk, behandling eller förvaring?

Enligt en rapport från kriminalvården (2009) är ca 30% av de intagna spelberoende. Hur många av de som direkt på grund av missbruket begått sina brott framkommer inte men jag gissar att det är en ganska stor andel. Vad som däremot är fakta är att dessa personer inte får någon behandling för sitt missbruk i fängelset, utan kan i godan ro fortsätta spela hela vägen till muck… Jag hade gärna velat se återfallsstatistiken för brott hos dessa personer efter frigivning!

Efter en snabb googling hittade jag två artiklar om personer som de senaste åren dömts för brott direkt relaterade till spelmissbruk, ingen av dessa personer dömdes till kontraktsvård eller fick behandling på annat sätt. I ena fallet på grund av att summan pengar en kvinna förskingrat var för hög och kontraktsvård ansågs vara ett alltför lindrigt straff, i det andra fallet för att behandling ansågs vara för dyrt.

Om man ser till effektiviteten i straffet så borde kontraktsvård för en missbrukare, vad man än missbrukar, ha bättre effekt än att låsa in missbrukaren i x antal år med i stort sett öppen tillgång till missbruksmedlet, i detta fall spel. Enligt mina ögon ser det här resonemanget ut som det mest realistiska, men tyvärr så är det svenska rättssystemet inte speciellt realistiskt…

http://www.dagensjuridik.se/2010/03/spelmissbrukande-ekonomichef-forskingrade-155-miljoner-kronor

http://www.dt.se/brottsplats/1.3065153-spelmissbruk-bakom-bingolottobedragerier

http://www.rodafjadern.se/t_resource_14.php?page=13

Seminarium 18 april!

Nu har vi fått ihop ett preluminärt schema för vårat första seminarium som kommer att hållas den 18 april i Linköping! Så här ser det ut för tillfället-

 Program:

10.00- Presentation av projektet- Med livet som insats. Jesseca Eriksson och Maria Moraes.

10.15- Föreläsning- Hjälp och stödinsatser för spelberoende. Håkan Wall från Stödlinjen

11.00- Föreläsning- Lifestory samt spelsituationen i kriminalvården. Ing-Marie Sandberg

12.00- Lunch

13.00- Föreläsning- Vem blir spelberoende och varför? Ulf Axen från Game over.

14.00- Föreläsning- Spelproblem bland unga. Mustapha Pettersson från URIS.

 

14.45- Pressrelease.

15.00- Paneldebatt.

Hör av er till mig på jesseca.eriksson@kris.a.se om ni har några frågor om eventet eller om är intresserade av att delta. Obs! Antalet platser är begränsat!

Ungdomar har 4 gånger högre problem

2% av den totala befolkningen har idag allvarliga spelproblem men om man bara ser till gruppen ungdomar mellan 16-24 är andelen 8,4%. Hur kommer det sig att den här gruppen har så pass mycket större problem än den äldre delen av befolkningen? Speciellt när 16-17 åringar egentligen inte ens får spela om pengar enligt svensk lag. Det här måste ju också vara den gruppen som har lägst inkomst om man räknar med arbetslivserfarenhet, utbildningsnivå och arbetsmarknadsförutsättningar.

Jag tror att marknadsföringen av spel de senaste åren har en del i detta fenomen. Med den kraftiga glamouriseringen av pokerspelandet är det tyvärr många unga som sett och ser det som en möjlig karriär och en snabb väg till hög status. Och visst är det många som vinner och klarar sig på toppen ett tag, men de förlorar för det mesta mer än det.

Ett annat problem är den höga arbetslösheten bland ungdomar. Jag har mött många som i desperata och impulsiva försök att dryga ut socialbidrag (eftersom man aldrig haft jobb inte kan få a-kassa) genom att spela på Vegas maskiner. “Jag ska bara dubbla de här” har jag ofta hört, och då handlar det om några 20 lappar, inte sällan slutar det med de spelat upp hela bankkontot eftersom man ville vinna tillbaka de där 20 lapparna som förlorats i början, för åtskilliga timmar sedan…