Archive for March 2012

Skammen i missbruket

Något jag har märkt sedan jag började arbeta med det här projektet är att det verkar finnas en större skam över att vara spelmissbrukare än tex alkohol och drogmissbrukare. Det är extremt få som söker hjälp och för många går det så långt att det slutar med ett fängelsestraff. Säkert är det så att för en substansmissbrukare avslöjar ofta substansen missbruket för omgivningen, i alla fall den närmaste och man tvingas ta tag i problemet på ett eller annat sätt. Spel luktar inte, gör inte ögonen röda och är inte sinnesförändrande på samma sätt som tex alkohol eller hasch, men det ger likväl ett beroende. Ett beroende som inte syns…

Jag har träffat på många substansmissbrukare i mitt liv eftersom jag själv varit en och för många har det varit svårt att få hjälp för sitt missbruk, man möts med tvivel och i situationen orimliga krav, speciellt i vuxen ålder. Jag kan då tänka mig att en spelmissbrukare som egentligen inte kan visa upp något mer än kanske ev skulder och söndertrasade relationer inte ens vill sätta sig i situationen att bli ratad hjälp. När skammen över att ha tappat kontrollen redan är så stor är ett nej till hjälp inget man vill få slängt i ansiktet, då spelar man hellre säkert och fortsätter med det enda som får en att koppla bort den bittra verkligheten.

Om spelberoende blev klassat som beroende i socialtjänstlagen skulle staten vara skyldig att erbjuda hjälp, och säkerligen skulle fler då våga söka hjälp. Mer pengar skulle gå till behandling, det skulle finnas fler behandlingsplatser och anhöriga skulle också få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Vi har blundat för de spelberoende länge nog, det är dags att göra något aktivt!