Archive for June 2012

SKRIM-gruppen

SKRIM- sociala skyddshänsyn och riskminimering, heter ett nytt initiativ från lotteriinspektionen. SKRIM-gruppen består av fyra kvinnor som ska utreda risker med befintliga och kommande spelformer i Sverige, för att minimera risken att utveckla spelmissbruk. Till hjälp har de en referensgrupp bestående av forskare och psykologer aktiva inom spelforskningen. På sikt är tanken att det ska utvecklas speciella föreskrifter som skall tas i hänsyn vid godkännande och utveckling av nya spelformer.

Min första tanke och förhoppning när jag läser detta är- Hejdå Vegas! För hur kan en spelform som så uppenbart lockar fram speldjävulen i folk vara tillåten? Men sen förstår jag självklart att det finns andra kriterier att ta hänsyn till än risk i dagens kapitalistiska samhälle, vilket är omsättning, hur idiotiskt det än låter. Men en sak kan jag lova- om Vegas försvinner från marknaden på grund av detta initiativet så kommer jag att ha en helt ny tilltro till det Svenska systemet, I promise!

Sen måste jag tillägga att I love faktumet att KRIM-gruppen består av enbart kvinnor, girl-power! Då kanske det händer nåt haha…

Debatt i almedalen 5 juli 2012

Nu har vi en komplett uppsättning politiker klara inför paneldebatten i Almedalen 2012. Föreläsningarna börjar kl 16.00 och debatten kl 18.00. Vi håller till i Soberia White corner i kilgränd, bakom Clarion hotell wisby.

Deltagare i debatten är alltså-

 • Thomas Nilsson från spelinstitutet.
 • Mikael Nilsson från spelberoendes förening i Malmö.
 • Anna-Karin Neubeck från stödlinjen.
 • Representant från svenska spel.
 • Anna Steele från Fp
 • Torbjörn Björlund från V
 • Gustaf Hoffstedt från M
 • Magnus Ehrencrona från Mp
 • Andreas Carlsson från Kd
 • Johan Löfstrand från S
 • Solveig Zander från C

Snabblån i spelbutiker

Med Blixtlån kan du i många av de fristående spelbutikerna ta snabblån ifall du känner att du inte har tillräckligt mycket pengar att spela för i din egen ficka, perfekt om du är spelberoende!

Hur tänker de nu? Blixtlån parrerar med att de som lånar kan ju välja själva vad de vill köpa om det så är godis, spel eller nya möbler. Och sen ger de inte ut nya lån till de som inte skött tidigare lån.

Let’s breake the news, även om man bara lånat en tusenlapp och inte lyckats betala tillbaka tusenlappen så kommer den att föröka sig till flera tusenlappar hos inkasso och kronofogden och tillslut har man en hel farm med tusenlappar i skuld. Sen förstår även jag att Blixtlån endast förlorar en tusenlapp men vad hände med det sociala ansvaret för sina medmänniskor. Jag förstår inte hur man idag ens kan ge sig in i snabblånsbranchen när det så tydligt de senaste åren ruinerat så många personers ekonomi?!

Dock vill jag ge en eloge till MyWay som tagit bort Blixtlån från sina butiker och hoppas att fler följer deras exempel, inklusive stlagförslagen lagändring som förhindrar sån här idioti!

http://www.dn.se/ekonomi/snabblan-i-spelbutiker-uppror

http://www.svd.se/naringsliv/myway-slutar-med-lan-i-spelbutiker_7242401.svd

Spelprevention.se

Folkälsoinstitutet lanserar en hemsida om just spelprevention på spelprevention.se. Sidan ska rikta sig till både spelare,anhöriga och de som kan tänkas träffa på problemspelare i jobbet osv. På webbplatsen finns fakta om spelmissbruk och fhi’s egna publikationer i ämnet samt nyheter och länkar till bla stödlinjen.

Jag tycker att FHI har tagit ett jättebra initaktiv med att starta upp den här webbsidan men jag anser att de även borde göra något som riktar sig till ungdomar, och det gör inte den här sidan eftersom den har skittråkig layout och informationsmässigt är ganska mäktig att ta in för någon som har bråttom till Facebook. Jag fortsätter att vänta med spänning på detta FHI….

Stu “the kid” Ungar

Medans media, som corren här i Linköping tex, fortsätter att glamourisera storvinnare på poker, maskinspel, hästar mm. skulle jag vilja presentera en av de största pokerlegenderna genom tiderna- Stu Ungar, som också led av ett gravt spel och drogmissbruk.

Stu Ungar föddes 1953 och växte upp i New York på sin pappas värdshus, där det för övrigt mest hängde lokala gangsters. Pappan dog när Stu var 13 dog hans pappa och några månader senare blev hans mamma invalidiserad av en stroke och han var tvungen att hoppa av skolan för att försörja mamman och systern. Han fick jobb av sin pappas maffiavänner på ett spelhus och där upptäckte han också sin speciella talang för kortspel. Från och med då försörjde han sig enbart på kortspel. Smeknamnet “the kid” fick han på grund av att han alltid förblev liten och smal, han vägde aldrig mer än 50 kg och var ständigt överaktiv.

Bl.a vann Stu världsmästerskapet i Texas hold’em, WSOP, 3 ggr vilket endast han och Jhonny Moss lyckats med. Han tjänade under sin livstid ca 700 miljoner dollar på kortvinster.

Som ni ser hade Stu otroliga framgångar men det överträffar inte den misär han levde i. Allt Stu vann spenderade han på hästlopp och tunga droger, han beskrev det själv som att eftersom han var överlägsen i kortspel var han tvungen att få spänningen på galoppbanan där han inte kunde använda sin förmåga att se igenom spelet, det var där han fann den spänning han behövde i sitt liv. Han gifte sig, vilket slutade i skilsmässa, fick en dotter, som han svek. Åtskilliga gånger blev han utblottad och under WSOP 1997 lånade han ihop de pengar som behövdes till insatsen och vann. Ett år senare hittades han död i ett billigt motellrum i Las Vegas på grund av ett långvarigt och tungt drogmissbruk! 45 år gammal och pank, hans dotter var då 15 år och hans vänner samlade ihop pengar till hans begravning, på hans gravsten står det- a beloved father. A great person but a greater loss.

Jag vill passa på att dra lite paralleller till den svenska forskning som pågår idag-

Stu hade låg socioekonomisk status, han var tvungen att hoppa av skolan för att försörja sin familj, hans föräldrar var Ungerska judar som flytt till USA på grund av andra världskriget, och därmed hade han sämre kontaktnätverk med släktingar osv som kunde ställa upp. Idag hade han säkerligen fått någon form av neuropsykriatisk diagnos (adhd, asperger mm) som mer och mer kopplas samman med spelproblem. Hade det funnits bättre samhällsinsatser på den tiden kanske Stu’s öde sett annorlunda ut, men med tanke på prioriteringen av spelmissbruk idag, så kanske inte…

Hur som helst så förstår jag inte varför svensk media gör flottig gratisreklam åt spelföretagen istället för att ägna sig åt riktig journalistik och skriva om ett så stort och aktuellt samhällsproblem som spelmissbruk faktiskt är!

Utbildning dag två

Andra dagen på palatset ägnades åt utbildning i MI (motiverande samtal) och ACT (accept, choose, take aktion). Motiverande samtal är inte så svårt att förklara eftersom det är vad det låter som men ACT är en krångligare historia. Det kallas den tredje vågens KBT där man tagit steget från beteendeförändring och kognition till att förena acceptans med mindfulness. Det går i det stora hela ut på att istället för att förändra problematiska tankar att acceptera att de finns och därmed lära sig att avväpna det problematiska i dom.

Vi gjorde lite gruppövningar och jag gissar att vi kommer att fortsättà utveckla teknikerna under kommande kursdagar i augusti.

Nu är det tillbaka till Linköping som gäller för att ta tag i jakten på politiker till debatten i almedalen den 5/7. Och resten av alla projekt man roddar i… Och studentfest…

Utbildning dag 1 i behandling av spelberoende

Den här dagen har jag tillbringat på Van det Nootska palatset på söder i Stockholm, tydligen i samma hus som Bellman tog sin första ungdomsfylla för några hundra år sedan, för att lära mig hur man bäst behandlar personer med ett spelberoende.

Förmiddagen bestod mest av information kring spel och spelpolitik i Sverige idag.Eftermiddagen ägnades åt inlärningspsykologi och grundläggande begrepp inom KBT, väldigt intressant.

Jag hoppas att vi på Unga KRIS Linköping till hösten kan börja hjälpa spelberoende, speciellt de som inte orkar eller misslyckats med fighten om att få hjälp av socialtjänsten. Visste ni att det idag finns 50 kommuner i Sverige som totalt nekar hjälp till spelberoende?

Spelreklam

 

Varje år lägger de svenska spelföretagen ut runt 1,2 miljarder på reklam för sina olika spelformer, vilket de självklart aldrig betalat om det inte genererat i ökat spelande. Frågan är dock om det är värt priset i människoliv?

Det har inte forskats specifikt kring spelproblem och reklam någonstans i världen utöver den 135 sidor långa studien om spelreklam som svenska FHI publicerat på sin hemsida. Där framkommer det som i mina ögon bara är logiskt, reklam har en inverkan på personer med spelproblem av olika grad, vare sig det är medvetet eller omedvetet.

Tex så påverkar reklamen genom att påminna om spel och därigenom neurologiskt sätta igång den beroendes triggers, eller genom att osagt lova den som jagar förluster att “det är din tur nu” och föreställa att det inte alls är någon större konst att vara den enda av miljoner som vinner jackpoten.

Självklart kan man inte i ett öppet samhälle med yttrandefrihet stoppa reklam för spel bara för att några få procent far illa på grund av att de har problem eller är anhöriga, men man måste ge dessa personer en ärlig chans genom skadereducering. Varningstexter som tar hål på de luftslott som hinns med att byggas upp under den korta reklamtiden eller en mer realistisk approach gentemot tittarna, ärlighet. Detta borde inte vara någon större svårighet att få till en överenskommelse mellan svenska aktörer för en mer etiskt och moralisk marknadsföring men vi måste samtidigt tänka på att utländska aktörer varje år lägger ut ännu mer pengar än den svenska på spelreklam riktad mot Sverige, trots att det är förbjudet enligt lotterilagen, och det är här jag tror att det största problemet kommer ligga och här krävs det lagar och regleringar!