Archive for July 2012

Spelpolitikisk överblick

Nu har vi lagt till en ny sida på bloggen och den heter alltså spelpolitik. Tanken är att vi ska samla de olika riksdagspartiernas spelpolitiska åsikter för att alla ska kunna bilda sig en uppfattning om vart partierna står inom spelpolitiken, något som kan vara svårt att leta reda på enligt egen erfarenhet.

Vegas internutreds

Idag rapporterar SVT att Svenska spel startat en utredning gällande sina Vegasmaskiner. Svenska spels kommunikationschef, Annika Ferm, menar att de har misslyckats gällande ansvarsbiten och som ni vet håller med livet som insats med henne till fullo.

>Länk till inslaget<

Jag hoppas att det här innebär mer handling än ord från svenska spels sida, med tanke på att det spelverktyg som de pratat om i åtskilliga år ännu inte sett dagens ljus. Även om det finns olagliga maskiner både fysiskt och i var man och kvinnas mobiltelefon så ursäktar inte det ett statligt bolag att profitera på ett så skadligt medel! Speciellt inte i en miljö där det serveras alkohol, som är vida känt för att sänka omdömet även hos den mest kontrollerade av oss.

Jag har faktiskt några förslag på lösningar till Vegasproblemet, och nr 1 är så klart att skrota skiten men eftersom det inte verkar finnas på kartan hos Sveriges beslutsfattare har jag även några mindre drastiska, om än orealistiska och säkert kostsamma lösningar men ni kan få höra ändå-

  1. Alkolås- man kan inte spela efter en viss halt av alkohol i blodet, självklart kommer man att få blåsa väldigt kontinuerligt och jag vet inte ännu hur man praktiskt sett ska lösa hygienfrågan, samma munstycke till alla känns lite sådär.
  2. Vegasvärd- på varje hak med vegasmaskiner ska det finnas en anställd vegasvärd som ska hålla koll på ålder, onykterhetsgrad osv. Denna ska även vara utbildad om spelberoende.
  3. Ta bort Vegas från miljöer där det serveras alkohol.
  4. Ändra lagstiftningen så att om man missköter sitt vegasinnehav eller har svartmaskiner så mister man serveringstillståndet dirr. Detta är dock mer ett förslag till svenska spels uppdragsgivare, staten.
  5. Inför spelkort som ni tänkt men slopa iden om att man även ska kunna spela på maskinerna utan kortet, det är en jävligt feg lösning där hela syftet mineras.

Kritik mot svenska spel

Efter riksrevisionens granskning av svenska spel i år gavs kritik om att svenska spel var alltför vinstorienterat att fungera som tanken är från början, ett statligt spelbolag tillsatt för att minimera risken för spelmissbruk.

Efter att studerat svenska spels historia så har jag insett att det alltid funnits ett vinstintresse i statliga svenska spel som grundats i de ledande politikerna och enligt mig så fyller inte svenska spel någon större funktion om de inte börjar tänka om kring sin struktur. Ett bolag som ska fungera som riskminimerande kan inte fokusera på vinst utan på just riskminimering, ganska logiskt och solidariskt enligt mig. Om de var mer tydliga kring vart vinsten går och staten styrde den in i specifika projekt, inte som idag då den går rakt in i statskassan, kanske fler skulle välja svenska spel just för att bidra till svensk välfärd med idrott och vård? Idag finns det hos de flesta partier ingenting emot att släppa in andra aktörer på marknaden, och inte hos mig heller så länge politikerna först ser till att det finns ett fungerande skyddsnät för de som hamnar i ett spelmissbruk och deras anhöriga. Det enda som tar emot hos mig är att vinsten hos de flesta andra aktörer går rakt ner i fickan till människor som redan har för mycket…

 

Almedalen 2012

Nu är almedalsveckan 2012 nästan över och med livet som insats är inte längre på ön.

Vi har hunnit med mycket på en vecka, fått blandade intryck av spelpolitiken i Sverige och anordnat ett riktigt grymt seminarie om spelmissbruk med en riktigt het debatt.

Det som märktes tydligt på alla seminarier som handlade om spel var att alla diskuterar gärna omreglering och har tydliga åsikter men ingen vill ta tag i den sociala biten, och för mig blir då frågan-

varför ens diskutera omreglering och släppa in fler aktörer på marknaden när det inte finns ett fungerande skyddsnät för de som spelar?

Jag ska så fort jag klurat ut hur, lägga upp en video på föreläsningarna och debatten så ni som inte hade möjlighet att delta får se den!