Ungdomar har 4 gånger högre problem

2% av den totala befolkningen har idag allvarliga spelproblem men om man bara ser till gruppen ungdomar mellan 16-24 är andelen 8,4%. Hur kommer det sig att den här gruppen har så pass mycket större problem än den äldre delen av befolkningen? Speciellt när 16-17 åringar egentligen inte ens får spela om pengar enligt svensk lag. Det här måste ju också vara den gruppen som har lägst inkomst om man räknar med arbetslivserfarenhet, utbildningsnivå och arbetsmarknadsförutsättningar.

Jag tror att marknadsföringen av spel de senaste åren har en del i detta fenomen. Med den kraftiga glamouriseringen av pokerspelandet är det tyvärr många unga som sett och ser det som en möjlig karriär och en snabb väg till hög status. Och visst är det många som vinner och klarar sig på toppen ett tag, men de förlorar för det mesta mer än det.

Ett annat problem är den höga arbetslösheten bland ungdomar. Jag har mött många som i desperata och impulsiva försök att dryga ut socialbidrag (eftersom man aldrig haft jobb inte kan få a-kassa) genom att spela på Vegas maskiner. “Jag ska bara dubbla de här” har jag ofta hört, och då handlar det om några 20 lappar, inte sällan slutar det med de spelat upp hela bankkontot eftersom man ville vinna tillbaka de där 20 lapparna som förlorats i början, för åtskilliga timmar sedan…

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *