Vem ser barnen?

Som med alla missbruk drabbas barnen runt en spelmissbrukare hårt. De får växa upp med lögner, frånvaro, bråk, utanförskap, fattigdom mm. Mycket av livet för en missbrukares barn kretsar runt att försöka dölja problemen som finns hemma, och hur ska man då samtidigt klara av att skaffa sig en utbildning? Många av dessa barn kommer själva att växa upp till missbrukare eftersom de lärt sig att hantera problem på samma sätt som sina föräldrar.

Eftersom kommuner och landsting ännu inte är skyldiga att hjälpa spelmissbrukare finns det heller ingen ordentlig hjälp för barnen, som också de behöver hjälp och stöd. För barn till alkoholister och narkomaner finns grupper, terapi osv som tillhandahålls av staten men spelmissbrukarbarnen får i bästa fall förlita sig till ideella självhjälpsorganisationer. Jag tror också att den allmänna inställningen till just spelmissbruk förvärrar situationen för dessa barn. I och med att spelmissbrukare får enligt många “skylla sig själva” blir problematiken inte legetim…  

Jag hoppas att spelmissbruk/beroende inom kort kommer med i socialtjänstlagen så att även dessa barn får en chans till en bättre framtid och jag hoppas att vi med projektet- “Med livet som insats” kan hjälpa till att förändra synen och inställningen till spelmissbruk även hos allmänheten.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *