Internetspelens smutsiga bransch

På internet råder som alltid anarki och det kommer troligen att fortsätta så oavsett ACTA, FRA och andra försök från statens sida att få kontroll.

Eftersom vi har ett statligt spelmonopol i Sverige så är det heller (egentligen) inte tillåtet för utländska företag att bedriva penningspelverksamhet i landet, men man kan inte hindra svenskar från att spela på utländska sidor på nätet precis som man inte kan hindra (de flesta) svenskar från att åka till Las Vegas. Tyvärr gör detta att dessa bolag inte heller betalar skatt, följer vår lagstiftning osv. Så hur skyddar vi oss från detta, hur tänker staten skydda oss från detta?

Jag har tyvärr inget svar men jag vet att inom internetspel är det ca 5% av spelarna som står för 90% av vinsten (gissa vilka det kan vara!). En annan sanning är att de vet om att de tjänar pengar på andra människors lidande, vilket i och för sig många branscher har som affärsidé, men här är vinsten skandalöst kolossal. I ett fall som uppmärsammades i Norge för några år sedan spelade en norsk spelmissbrukande man bort flera miljoner, och när han försökte sluta hörde spelföretaget av sig och erbjöd honom 30.000 nkr om han bara fortsatte spela. Efter detta har det pågått en debatt i både Norge och Finland angående en ny lagstiftning där banken ska kunna spärra överföringar för att kunna hindra och upptäcka spelmissbruk innan allt är förlorat.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *