Spelpolitik

Eftersom partiernas åsikter om spel inte är alltför lätta att hitta har jag nu börjat samla på riksdagspartiernas spelpolitiska “program”. Jag kommer att lägga upp de i tur och ordning på den här sidan allt eftersom politikerna strömmar in från semestern och kan svara på mina frågor, och först ut är-

Vänsterpartiet

 

Vänsterpartiet är för ett statligt spelmonopol i Sverige. Vi tror att det är det bästa sättet att både kontrollera, någotsånär, spelmissbruk och också kunna arbeta med spelmissbrukare. Likaså tror vi att det är lättare att förebygga missbruk med ett statligt monopol. Det nya system som diskuteras idag med licenser tycker vi inte är övertygande att det skulle vara bättre.
Med Svenska Spel som största aktör finns det större möjligheter att få kontroll över missbruk och även forma en spelpolitik som ger pengar till statskassan som sedan kan kanaliseras över till ungdomsidrotten och det förebyggande arbetet mot spelmissbruk. Även mer pengar till den rena vården av spelmissbrukare kan komma den vägen. Det behövs…..
Det licenssystem som diskuteras ska framför allt gälla internetbaserat spel, men vi tror att det kan tjäna som en bro över till andra spelformer och troligen kommer de privata bolagen att ställa krav på att komma in på andra marknader när de fått licens på nätet. Dessutom är de flesta bolagen vinstgivande bolag där vinsten ska plockas ut och delas ut till ägarna, pengar försvinner alltså ner i privata fickor. Man kan ställa krav på att pengar ska tillfalla idrotten och förebyggande mot spelmissbruk, men de kommer ändå att plocka ut pengar. De brukar vara bra på att “skatteplanera” i de stora privata bolagen vilket gör att transparensen inte blir tillräcklig. 
Vi tror på att jobba för att hitta tekniska lösningar för att begränsa nätspelandet, en mycket lägre tolerans mot den aggressiva marknadsföringen och större krav på återinvestering i idrotten och det förebyggande arbetet.
Dessutom fruktar vi att ett licensförfarande inte skulle stoppa ännu fler bolag att försöka slå sig in på nätet och de bedriver då spel på andra villkor, risken finns för mer “svarta” bolag som även i fortsättningen verkar i det dolda. 
Vi tittar idag på de modeller som finns i Norge och Finland, där kan vi få idéer för att utveckla en bättre spelmarknad. Det licenssystem som finns i Danmark är också intressant men då ur en annan vinkel. Där kan vi ju se om licensförfarandets eventuella baksidor dyker upp. Torbjörn Björlund 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *